Ooracupunctuur Fysiotherapie de Brug Spijkenisse
Telefoon 0181-625563  

FysiotherapieKinderfysiotherapieSportfysiotherapieManuele therapieMedische Training TherapieRevalidatieSI TherapieKISS - MTBekkenklachtenIncontinentieDry Needlingooracupunctuursivas therapieManuele Lymfedrainage-

Ooracupunctuur (en auriculogeneeskunde)

Ooracupunctuur is een alternatieve behandeling waarvoor u terecht kunt bij Fysiotherapie De Brug in Spijkenisse. Door kleine naaldjes in het oor te prikken, kunnen verschillende klachten verholpen worden. Deze therapie kan allerlei ongemakken herkennen en behandelen, waaronder ook acute klachten.

Auriculogeneeskunde bestaat uit meer dan alleen het inbrengen van naalden. Eigenlijk wordt de hele oorschelp op allerlei manieren gebruikt voor behandelingen. Het kan bijvoorbeeld helpen om de oorschelp te masseren of gebruik te maken van een laser of magneten.

 

Ooracupunctuur Fysiotherapie de Brug Spijkenisse

De behandeling
Tijdens de behandeling worden er naalden in uw oorschelp gestoken, die daar vaak voor enige dagen moeten blijven zitten. Als de klachten chronisch zijn, kan het zijn dat u vaker behandeld moet worden. Vaak wordt de behandeling gecombineerd met andere methoden. De behandeling zal meestal liggend of zittend onder polscontrole gebeuren. De naalden die worden gebruikt zijn erg klein, daarom doet het inbrengen meestal niet veel pijn. Als u toch pijn voelt, trekt het vervelende gevoel meestal snel weg. Na verloop van tijd vallen de naalden vanzelf weer uit het oor.

Dry Needling

Misverstanden
Ooracupunctuur is niet hetzelfde als de traditionele Chinese acupunctuur. De ooracupunctuur die bij Fysiotherapie De Brug gebruikt wordt is pas in de jaren ’60 ontwikkeld en is dus een veel modernere vorm, ook wel auriculo-therapie genoemd. Daarnaast bestaan er veel angsten voor acupunctuur die in de praktijk heel erg mee blijken te vallen. Zo zijn veel mensen bang dat de naald in de gehoorgang valt, maar dat is natuurkundig onmogelijk. Uw kind of huisdier kan niet stikken in de naald als deze uit uw oor is gevallen, hiervoor zijn de naalden veel te klein. Ook gebeurt het zelden dat een oorschelp ontsteekt.

Verblijfsnaalden
In de ooracupunctuur maakt men veel gebruik van zogenaamde verblijfsnaalden. Zoals de naam al suggereert, blijven deze naaldjes langere tijd in de oorschelp zitten. Deze naalden zijn uiteraard steriel verpakt en hebben de vorm van een pijlpunt. Ze worden met een speciaal hulpstuk op het oorpunt aangebracht. Het zetten van de naald kan pijnlijk zijn, maar dat hoeft niet. De pijn zakt meestal na enkele momenten weg.

Waar u op moet letten als bij u een of meer verblijfsnaalden gezet zijn.

  • Laat de naalden rustig zitten, ze vallen er na verloop van tijd vanzelf uit. U hoeft de naalden niet te bewaren, ze zijn eenmalig in het gebruik.
  • U hoeft niet bang te zijn dat de naalden in de gehoorgang "vallen", dat is natuurkundig onmogelijk (vergelijkbaar met de vraag waarom we niet van de aarde vallen als de aarde draait). Een andere angst, dat de naald in het oor "groeit" is ook ongegrond.
  • U kunt de naalden rustig met uw vinger aanraken en er een beetje mee spelen. Daardoor gaat de naald wat losser zitten en zal er sneller uitvallen, maar door het aanraken stimuleert u het punt.
  • Als de naald u hindert (irriteert, kan er niet van slapen, vervelend in uw werk, vaag gevoel van liever eruit), geeft u gewoon aan uw impuls toe en verwijdert u de naald.
  • Als de naald zodanig gaat irriteren dat u denkt dat het gaat zweren of ontsteken, verwijdert u de naald. Eventueel maakt u de steekplek schoon met wat alcohol.
  • Als de naald er na een week er nog inzit, verwijdert u de naald.
    Verwijderen van de naald doet u door de naald met de vingertop heen en weer te bewegen, te wrikken. Daardoor wordt het prikgat groter en kunt u makkelijk de naald eruit halen.
  • U hoeft niet bang te zijn dat bij verlies van de naald ongelukken gebeuren (waterbed wordt lek geprikt, iemand gaat op het naaldje staan, kind of huisdier slikt naald in); de naald is daarvoor veel te klein.
  • De meest gevreesde complicatie is de ontsteking van de oorschelp. Gelukkig is dat een zeldzaam verschijnsel maar u moet er wel goed op letten. Het naaldje is weliswaar steriel, maar het is natuurlijk altijd mogelijk dat het steekpunt gaat ontsteken. Normaal is het naaldje in het oor niet pijnlijk zolang u het niet aanraakt. Is het naaldje toch pijnlijk en blijft de pijn langere tijd bestaan, enkele uren bijvoorbeeld of gaat de pijn gepaard met en kloppend gevoel, dan kunt u beter het naaldje verwijderen. Er is op dat moment niet meer aan de hand dan een kleine plaatselijke ontsteking die normaal vanzelf verdwijnt. Het is echter mogelijk dat de ontsteking doorzet, een groot deel van uw oor of uw gehele oor wordt rood en is opgezet en is behoorlijk pijnlijk. Als dat het geval moet u de behandelend arts of de huisarts consulteren. Een antibioticakuur kan dan geïndiceerd zijn. Maar zoals eerder opgemerkt, is dit een zeldzaam verschijnsel.

Stimuleren
U kunt de naald stimuleren door met uw vinger de naald aan te tikken of via een magneetje. Het magneetje zit op de achterzijde van het hulpstuk dat gebruikt wordt om de naald in te brengen. Als u het magneetje in de buurt van het naaldje houdt, moet u het magneetje afwisselend links en rechtsom draaien gedurende ongeveer twintig seconden. Na tien seconden treedt het stimulerende effect op en dat verdwijnt na twintig seconden. Langer draaien heeft dus geen zin. Het heeft wel zin om deze stimulatie herhaaldelijk te doen, 6 tot 10 keer op een dag. Het draaien van de magneetjes wordt meestal gedaan bij punten die psychisch werken.

Gespecialiseerde therapeut
Jacqueline de Willigen-van Wijk is binnen Fysiotherapie De Brug de persoon bij wie u voor deze behandelingen terecht kunt. Tussen 1996 en 2004 heeft zij verschillende opleidingen gevolgd bij het Instituut Voor Energetische Geneeskunde. Ze gebruikt de alternatieve geneeswijzen in combinatie met de klassieke fysiotherapie. Dat blijkt al jarenlang een goede combinatie te zijn.

 

 

Fysiotherapie - Kinderfysiotherapie - Sportfysiotherapie - Manuele Therapie - Medische Training Therapie
Fitkids - Etalagebenen - Revalidatie - SI-Therapie - KISS-MT - Bekkenklachten - Incontinentie - Dry Needling
Ooracupuntuur - SiVAS-therapie - Manuele Lymfedrainage - COPD - Plagiocephalometrie - Ergotherapie