Kinderfysiotherapie
Telefoon 0181-625563  

FysiotherapieKinderfysiotherapieSportfysiotherapieManuele therapieMedische Training TherapieRevalidatieSI TherapieKISS - MTBekkenklachtenIncontinentieDry Needlingooracupunctuursivas therapieManuele Lymfedrainage-

Claudicatio Training - Etalagebenen (Claudicatio Intermittens)

Fysiotherapie de Brug is aangesloten bij ClaudicatioNet (www.claudicationet.nl).
ClaudicatioNet is een geïntegreerd zorgnetwerk dat patiënten, oefen- en fysiotherapeuten, huisartsen en vaatchirurgen met elkaar in contact brengt. ClaudicatioNet streeft naar transparante en hoogwaardige zorg voor alle patiënten met perifeer arterieel vaatlijden in Nederland. Fysiotherapeuten die hierbij aangesloten zijn hebben hiervoor een aparte bijscholing gevolgd en moeten zich blijven bijscholen. De therapie, overleg met andere hulpverleners geschiedt volgens een door ClaudicatioNet ontwikkeld protocol.

Wat zijn etalagebenen?
Als u loopt, hebben uw beenspieren meer zuurstof nodig dan wanneer u stilstaat. De slagaders vervoeren zuurstofrijk bloed. Bij etalagebenen (Claudicatio Intermittens) zijn de slagaders van het been door aderverkalking vernauwd. Door deze vernauwing in de aders wordt er minder bloed aangevoerd en gaat er dus ook minder zuurstof naar de benen. Dit kan leiden tot pijnklachten.

Klachten/symptomen van etalagebenen
Met etalagebenen heeft u vaak het gevoel dat uw benen pijnlijk, verkrampt en vermoeid aanvoelen wanneer u een stukje loopt. U kunt dit gevoel hebben als u normaal beweegt, maar u kunt de klachten ook pas voelen wanneer u op een hoger tempo beweegt. Als u al lang last heeft van etalagebenen kunt u koude voeten krijgen, omdat de vetlaag onder uw huid afneemt. Mensen met etalagebenen hebben soms verdikte teennagels. Een wondje aan een voet of been herstelt minder snel of gaat zelfs zweren. Als u zich extra inspant treden klachten eerder op, omdat er dan meer zuurstof nodig is. Ook als het koud is buiten zult u hier eerder last van hebben, omdat uw bloedvaten door de kou samentrekken.

Hoe vaak komt de aandoening voor en bij wie?
Claudicatio Intermittens komt vaker voor naarmate de leeftijd stijgt. Rokers lopen verreweg het grootste risico om etalagebenen te krijgen. Naast roken kunnen een te hoge bloeddruk, suikerziekte, overgewicht, gebrek aan beweging en erfelijkheid de kans op etalagebenen vergroten. Deze risicofactoren versterken elkaar. Dit betekent dat u, wanneer u bijvoorbeeld rookt én overgewicht heeft, een grotere kans heeft op etalagebenen. Dat geldt ook als een van uw ouders vóór het 60ste levensjaar een hart- of vaatziekte heeft (gehad) of als u een te hoog cholesterolgehalte heeft. De risicofactoren voor etalagebenen komen overeen met de risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Wat kan ik zelf doen bij etalagebenen?
Als u rookt, is het verstandig dat u hier zo snel mogelijk mee stopt. Door te roken beschadigt u uw bloedvaten en treedt er eerder vernauwing op. Voor ondersteuning kunt u terecht bij uw huisarts. Het is belangrijk om te blijven lopen, zelfs als u pijn heeft. De bloedtoevoer in uw benen wordt namelijk beter als u iedere dag wandelt en/of beweegt. Na een tijdje zult u merken dat u steeds langer klachtenvrij kunt bewegen.

Bij overgewicht is het verstandig om af te vallen. Als u minder zwaar bent, hebben uw spieren minder inspanning nodig en kunt u langer zonder problemen wandelen. Het is ook belangrijk om uw voeten goed te verzorgen, in het bijzonder als u ook suikerziekte heeft. Hiermee voorkomt u dat wondjes slecht genezen of gaan zweren.

Hoe behandelt een fysiotherapeut etalagebenen?
De fysiotherapeut helpt u om uw klachten te verminderen en zorgt dat de risico’s op adervernauwing beperkt blijven. De fysiotherapeut helpt u om op de juiste manier in beweging te blijven. Met looptraining kunt u uw coördinatie- en uithoudingsvermogen verbeteren. Uit wetenschappelijk onderzoek is bewezen dat looptraining vaak effectiever is dan chirurgische of (alleen) medicamenteuze therapie.

De fysiotherapeut streeft ernaar dat u zelfstandig uw klachten onder controle kunt houden met behulp van een actieve leefstijl. Hij helpt u om zelfstandig te blijven bewegen en gezond te leven. Als u uw oefeningen goed uitvoert, heeft u hier op lange termijn veel profijt van.

Hart-, vaat-, en longfysiotherapeuten hebben veel ervaring met etalagebenen. Als uw bloedvat te veel vernauwd is, kan een ingreep in het ziekenhuis nodig zijn. Door te dotteren of een bypass te plaatsen verdwijnt de vernauwing. Na de operatie kunt u het advies krijgen om een afspraak te maken bij de fysiotherapeut voor hulp bij uw herstel.

 

 

Fysiotherapie - Kinderfysiotherapie - Sportfysiotherapie - Manuele Therapie - Medische Training Therapie
Fitkids - Etalagebenen - Revalidatie - SI-Therapie - KISS-MT - Bekkenklachten - Incontinentie - Dry Needling
Ooracupuntuur - SiVAS-therapie - Manuele Lymfedrainage - COPD - Plagiocephalometrie - Ergotherapie