Fysiotherapie De Brug
Telefoon 0181-625563  

FysiotherapieKinderfysiotherapieSportfysiotherapieManuele therapieMedische Training TherapieRevalidatieSI TherapieKISS - MTBekkenklachtenIncontinentieDry Needlingooracupunctuursivas therapieManuele Lymfedrainage-

Plagiocephalometrie

Sinds het advies om jonge baby’s (i.v.m. de veiligheid) op de rug te laten slapen, is het aantal baby’s met een afplatting van de schedel de laatste jaren aanzienlijk toegenomen. Een afplatting van de schedel ontstaat door een voorkeurshouding. Een voorkeurshouding houdt in dat uw kindje liggend op zijn rug steeds naar dezelfde kant kijkt en dus altijd op dezelfde kant van zijn hoofdje ligt. Dit gedrag kan zijn oorsprong hebben in de zwangerschap. Het kan echter ook ontstaan tijdens de geboorte of de eerste paar weken na de geboorte. Plagiocephalometrie Fysiotherapie de Brug Spijkenisse

Wat is plagiocephalometrie?
Met behulp van plagiocephalometrie kan de ernst van de afplatting gemeten worden. Het is een meetmethode om de vorm van de schedel op eenvoudige wijze vast te kunnen stellen. Hiermee kunnen de scheve afplatting (plagiocephalie) en de afplatting op de achterzijde van de schedel (bracycephalie) vastgelegd worden in een getal. Zo kan in verloop van tijd bepaald worden of er na behandeling veranderingen zijn in de vorm van de schedel en of er een reden is voor helmtherapie. De meting is niet pijnlijk of belastend voor de baby.

Hoe wordt de meting gedaan?
Een bandje van bepaald materiaal (thermoplast) wordt om het hoofdje aangebracht. Dit bandje wordt na enkele minuten hard en is een exacte kopie van de vorm van de schedel. Op het bandje worden de loodrechte posities van de neus en oren gemarkeerd. Vervolgens wordt het bandje gekopieerd op papier, waarna precieze metingen kunnen worden gedaan, zodat er een getal komt over het percentage van de plagiocephalie of bracycephalie. De uitkomst geeft aan of spontaan herstel te verwachten is of dat er eventueel een helm nodig is om meer herstel te geven.

Wanneer wordt er gemeten?
Afhankelijk van de mate van scheefheid wordt er bij aanvang van de therapie een meting gedaan en met de leeftijd van 5 a 6 maanden. Zo ontstaat er een evaluatief moment en worden de vorderingen zichtbaar. Het belangrijkste moment om te meten is op de leeftijd van 5 a 6 maanden, omdat dat de leeftijd is waarop er, bij een nog zichtbare asymmetrie, nagedacht moet worden of helmtherapie nodig zou kunnen zijn om voldoende herstel te geven.

Wanneer is helmtherapie zinvol?
Helmtherapie is zinvol als de metingen boven een bepaalde waarde uitkomen; een waarde waarop verwacht wordt dat bij spontaan herstel toch nog een duidelijke asymmetrie zichtbaar zal blijven. De ouders, meestal in overleg met de arts, maken zelf de uiteindelijke keuze. Belangrijk om te weten is dat de scheefheid van de schedel geen invloed heeft op de groei van de hersenen.

Kan het hoofdje van mijn baby gemeten worden?
Voor informatie of het maken van een afspraak kunt u contact met ons opnemen. Er zal eerst een kinderfysiotherapeutisch onderzoek gedaan worden. Dit onderzoek is belangrijk, om duidelijkheid te krijgen over de oorzaak van de voorkeurshouding. Voor het maken van een afspraak heeft u geen verwijzing van uw huisarts nodig.

 

 

 

Fysiotherapie - Kinderfysiotherapie - Sportfysiotherapie - Manuele Therapie - Medische Training Therapie
Fitkids - Etalagebenen - Revalidatie - SI-Therapie - KISS-MT - Bekkenklachten - Incontinentie - Dry Needling
Ooracupuntuur - SiVAS-therapie - Manuele Lymfedrainage - COPD - Plagiocephalometrie - Ergotherapie