Fysiotherapie De Brug
Telefoon 0181-625563  

FysiotherapieKinderfysiotherapieSportfysiotherapieManuele therapieMedische Training TherapieRevalidatieSI TherapieKISS - MTBekkenklachtenIncontinentieDry Needlingooracupunctuursivas therapieManuele Lymfedrainage-

Beweeg- en revalidatieprogramma voor mensen met luchtwegproblemen(COPD)

Voelt u zich benauwd wanneer u zich inspant? Last van hoestbuien? Misschien denkt  u dat het beter is om lichamelijke activiteit te vermijden om de benauwdheid te verminderen. Maar het omgekeerde is waar. Het is zelf heel belangrijk om te bewegen wanneer u chronische bronchitis of longemfyseem(COPD) heeft. Als u minder beweegt nemen de klachten toe en worden u beperkingen groter.

Beweegprogramma
Speciaal voor mensen met lichte tot matige COPD is het beweegprogramma COPD ontwikkeld. U doorloopt het beweegprogramma samen met een kwaliteitsfysiotherapeut van Fysiotherapie de Brug. Dit is een fysiotherapeut die voldoet aan de kwaliteitseisen van het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie. Deze fysiotherapeut is daarnaast speciaal opgeleid voor het beweegprogramma COPD.

Het programma duurt in totaal drie maanden
Tijdens het programma werkt u samen met uw fysiotherapeut om gezond en verantwoord te bewegen. Het programma zorgt voor minder benauwdheid, meer uithoudingsvermogen, je wordt sterker en beweegt verantwoord! Tijdens het beweegprogramma heeft u geleerd om zelfstandig en gezond te bewegen. Samen met uw fysiotherapeut wordt er na 12 weken naar de resultaten gekeken. De fysiotherapeut adviseert u dan welke vormen van bewegen het beste bij u passen en wat voor u mogelijk is.

Het programma is ontwikkeld door het Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) in samenwerking met TNO en de katholieke universiteit in Leuven. Het beweegprogramma heeft als doel u te leren om dagelijks voldoende te bewegen en vooral te blijven bewegen. Want bewegen is noodzakelijk voor het verbeteren van uw gezondheid.

De fysiotherapeut zal beginnen met een eerste gesprek en u zal gevraagd worden enkele vragenlijsten in te vullen. Daarna zullen enkele testen worden afgenomen zoals conditie- kracht een aantal gezondheidstesten. De testen laten zien wat uw huidige conditie is en geven inzicht welke oefeningen voor uw goed zijn. Op basis van medische gegevens en de informatie uit de testen kan uw fysiotherapeut u adviseren deel te nemen aan het beweegprogramma. In twaalf weken doorloopt u een schema dat geleidelijk wordt opgebouwd.

De eerste keren zal u misschien moeten wennen en hier wordt rekening mee gehouden, de intensiteit wordt laag gehouden. Het belangrijkste is dat u plezier krijgt in het bewegen en u leert herkennen wat normale verschijnselen zijn bij training. Na 4-6x wordt het programma verder uitgebreid en opgebouwd naar een intensievere trainingsvorm.
Tijdens het bewegingsprogramma is er ook aandacht voor uw specifieke wensen, u kunt zelf aangeven wat u wilt bereiken. Hier kan ook extra aandacht aan worden gegeven hoe u dit het beste kan bereiken. Hiernaast krijgt u informatie over bewegen en gezondheid. Deze informatie kan individueel gegeven worden of tijdens groepsgesprekken. Mogelijk kunt u ook ervaringen uitwisselen en elkaar motiveren.

Tijdens het beweegprogramma heeft u geleerd om zelfstandig en gezond te bewegen. Samen met uw fysiotherapeut wordt er na 12 weken naar de resultaten gekeken. De fysiotherapeut adviseert u dan welke vormen van bewegen het beste bij u passen en wat voor u mogelijk is.

Longrevalidatie

Mensen met ernstige COPD kunnen in aanmerking komen voor longrevalidatie. Dit gebeurt meestal na een revalidatietraject en altijd in overleg met de verwijzer. Dit is meestal de longarts. De longrevalidatie bestaat uit:

1. Ademhalingsoefeningen
- U leert gemakkelijker te ademen.
- U leert te ontspannen te ademen tijdens benauwdheid, ook tijdens een exacerbatie
- U leert beter te hoesten (slijm ophoesten/ademhaling aanpassen/houding).
- U leert hoe u uw longen zo “schoon” mogelijk kunt houden

2. Beweegprogramma
U gaat bewegen onder begeleiding. Uw conditie en uw spierkracht worden getraind. De effecten zullen positieve invloed hebben op uw o.a. uw uithoudingsvermogen,  afname van kortademigheid, beheersing van de klachten, verbeteren van algeheel functioneren.
Voordat u deel kunt nemen aan het beweegprogramma zult u gevraagd worden een aantal vragenlijsten in te vullen. Tevens worden diverse testen afgenomen om uw niveau te bepalen. Deze testen bestaan uit conditietesten, krachttesten en wat algemene gezondheidstesten.

De medische informatie moet ook beschikbaar zijn. Zo nodig wordt met uw toestemming aanvullende informatie opgevraagd bij uw longarts of longverpleegkundige. Dit is nodig om verantwoord en veilig te kunnen bewegen.

Tijdens het bewegingsprogramma is er ook aandacht voor uw specifieke wensen, u kunt zelf aangeven wat u wilt bereiken. Hier kan ook extra aandacht aan worden gegeven hoe u dit het beste kan bereiken. Hiernaast krijgt u informatie over bewegen en gezondheid.

Regelmatig zullen hertesten plaats vinden. Meestal zal dit een keer in de drie maanden zijn of korte tijd voor u op controle bij de longarts gaat zodat u de uitslagen mee kunt nemen.

Ketenzorg COPD
Op het eiland Voorne-Putten is een samenwerkingsverband opgericht om mensen met COPD beter te begeleiden. Dit samenwerkingsverband bestaat naast fysiotherapeuten uit huisartsen, assistenten, diëtisten en longspecialisten. Wij nemen deel met de praktijk aan deze samenwerking.
 
Kosten en aanmelding
Diverse zorgverzekeraars vergoeden(geheel of gedeeltelijk) het beweegprogramma. Dit wisselt per verzekeraar en per verzekeringspakket. Indien u in aanmerking komt voor het revalidatieprogramma wordt dit na de eerste 12 behandelingen uit de aanvullende verzekering, vergoedt vanuit de basisverzekering.



 

 

Fysiotherapie - Kinderfysiotherapie - Sportfysiotherapie - Manuele Therapie - Medische Training Therapie
Fitkids - Etalagebenen - Revalidatie - SI-Therapie - KISS-MT - Bekkenklachten - Incontinentie - Dry Needling
Ooracupuntuur - SiVAS-therapie - Manuele Lymfedrainage - COPD - Plagiocephalometrie - Ergotherapie